Home / Dag van de Heldere Taal

Dag van de Heldere Taal

Een dag vol inspiratie!

door: Annemiek Voesenek, wijkmanager bij gemeente Etten-Leur

“Het programma zit goed in elkaar, dus ik heb niets om me nerveus om te maken”. Lodewijks woorden stellen me gerust. Want zo ontspannen als hij is, zo onrustig ben ik! Alles wat we de afgelopen maanden bedacht en gedaan hebben, moet nu tot uiting komen. Vandaag is het zover. De dag van de Heldere Taal!

Meer naar de mensen toe

Om 10 uur is zowat iedereen binnen. We gaan los! Lodewijk doet het fantastisch als dagvoorzitter, dus de spanning ebt al snel weg. Femke (ambassadeur 2016) en ik vertellen over onze drive om tot deze dag te komen. “Er zijn al veel collega’s bezig met heldere taal, maar het moeten er nog veel meer worden”. We vertellen over het belang van helder schrijven en waar we trots op zijn. Lodewijk vult het aan met een pakkend filmpje met persoonlijke ervaringen van mensen op de markt in Den Haag. Dat maakt indruk. Ja, we moeten meer naar de mensen toe. Wat hebben zij nodig en wat vinden ze nu van de brieven van de gemeente? Inwoners willen duidelijke en begrijpelijke brieven lezen en weten wat van hen verwacht wordt. “Moet ik nu betalen of krijg ik geld terug?”

Van vragenvuur tot dictee

Burgemeester Heleen van Rijnbach van de gemeente Etten-Leur is de volgende die Lodewijk onderwerpt aan een gezellig vragenvuur. Ze vertelt dat ze brieven van medewerkers terugstuurt als ze niet duidelijk zijn of wanneer er fouten in staan. “Ik zet er per slot van rekening mijn handtekening onder, dus ik wil dat de ontvanger begrijpt wat ik te vertellen heb.” Maar ze heeft ook mooie voorbeelden, waaruit blijkt dat duidelijke brieven tijdwinst opleveren. Hierna leest ze een dictee voor vol met ambtelijke taal. Dit dictee blijkt toch moeilijker dan gedacht. Eén van de deelnemers probeert de zinnen ter plekke helder te maken, wat nog een hele klus blijkt.

Heldere taal voor iedereen

Na het dictee vertelt Ernestine Schippers van de Stichting Lezen en Schrijven over de vele laaggeletterden in ons land en dat het zo belangrijk is om eenvoudige brieven te sturen. Juist voor deze mensen. Al leest iedereen natuurlijk graag begrijpelijke taal. Ook zijn er verschillende workshops over argumenteren, beeldtaal, helder schrijven en laaggeletterdheid. En de deelnemers kunnen op speeddate met de ambassadeurs Heldere taal.

Vol nieuwe inspiratie

We sluiten de dag af met een borrel. Ondertussen genieten we nog van een taaldans met een groep peuters. Heldere taal, het is al belangrijk vanaf het moment dat we kunnen praten en lopen. De peuters laten dat samen met de dansdocent op een vertederende manier zien. We zitten vol met informatie, inspiratie en nieuwe ideeën. De dag van de Heldere Taal heeft ons heel veel gebracht. Ik hoop de aanwezigen ook!

Samen met alle ambassadeurs

De taaldans

Indeling van de workshops

Top