Home / Heldere taal in heel Nederland

Heldere taal in heel Nederland

Heldere taal in heel Nederland

Door: Lodewijk van Noort, communicatieadviseur bij gemeente Den Haag

Wat een ongelofelijk mooie tijd heb ik gehad als Ambassadeur Heldere Taal binnen de overheid. Na mijn benoeming in Den Haag in juni 2017, was mijn agenda bomvol. Van optredens in de media –opeens ben je specialist op overheidstaal in het RTL nieuws- tot uitnodigingen van allerlei overheidsorganisaties.

Mooie initiatieven door heel Nederland …

Op veel verschillende plekken vertelde ik hoe overheden het thema ‘heldere taal’ op de kaart kunnen krijgen en houden. En hoe je heldere teksten schrijft. Wat was het geweldig om te zien hoeveel collega’s al goed bezig zijn met heldere overheidscommunicatie. Van Enschede tot Oss, van Etten-Leur tot Den Haag. Overal zag ik mooie initiatieven en mooie resultaten.

… en toch nog niet vanzelfsprekend

Het viel me tijdens mijn ambassadeurschap vooral op dat zonder bestuurlijke druk heldere taal in overheidsorganisaties nooit vanzelfsprekend zal zijn. Hoe veel werk er ook door al die betrokken collega’s wordt verzet. In gemeenten waar de burgemeester, wethouder of gemeentesecretaris uitdraagt dat heldere taal echt nodig is en dat we mensen uitsluiten als we niet helder communiceren, zie je de beste resultaten. Daar durven ze zichzelf kwetsbaar op te stellen, fouten te maken, resultaten te meten en blijven te verbeteren.

Heldere taal in Nederland en Vlaanderen

Ik ben er trots op dat ik, in mijn rol van ambassadeur, dat belang de afgelopen periode heb mogen uitdragen in de stuurgroep van het Netwerk Begrijpelijke Overheid. Samen besloten we het afgelopen jaar om, na Vlaanderen, ook in Nederland campagne te gaan voeren. Inmiddels is directduidelijk.nl een feit. Alle bestuurders binnen overheidsorganisaties kunnen zich aansluiten door helder taalbeleid te gaan maken en uitvoeren. Zo bouwen we een netwerk van overheden die samen staan voor dit belangrijke thema.

Ik vond het een eer om deze mooie titel te krijgen. En net als de ambassadeurs die mij voorgingen, blijf ik me inzetten. Jullie zijn nog lang niet van me af.


Vlog van ambassadeur Lodewijk

Lodewijk van Noort geeft als Ambassadeur Heldere Taal veel workshops in het land. De ene keer is dat een schrijftraining, de andere keer een workshop over het bereiken van kwetsbare groepen. De afgelopen 2 weken was hij in Enschede en Utrecht. Benieuwd naar zijn ervaring? Hij maakte er deze vlog over.

Top